„O casă în care fiecare se simte bine; o casă în care personalitatea fiecăruia, ideile creative și valorile spirituale contează…”

Practica te face maestru!

„A educa înseamnă a modela, a forma, a da contur. Și, cu cât acest contur devine mai pronunțat, desăvârșit, cu atât procesul de educare se îndreaptă mai mult spre realitate, spre progres.”

A. Kolping

Educația și formarea reprezintă o prioritate pentru noi. A învăța și a acționa sunt trăsăturile esențiale ale activității noastre la toate nivelurile.

Într-un efort susținut de a transforma viziunea asupra educației profesionale duale, Organizația Kolping a consolidat parteneriate esențiale cu instituții de învățământ din Timișoara și Brașov, oferind astfel tinerilor promițători burse și instruire practică în domeniul ospitalității. Prin colaborarea strânsă cu 3 instituții de învățământ: Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timișoara, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara și Colegiul Tehnic ”Maria Baiulescu” Brașov, oferim burse pentru 18 tineri elevi promițători, care primesc instruire practică în meseriile de ospătar, bucătar și lucrător hotelier la Casa Calfelor Kolping și la Hotel Kolping Brașov.

Ce este sistemul de învățământ dual?

Sistemul de învățământ dual combină procesul tradițional de învățământ cu formarea practică la locul de muncă. Începând cu clasa a IX-a, elevii sunt implicați în activități practice desfășurate în cadrul companiilor partenere, oferindu-le o pregătire solidă pentru a deveni viitori profesioniști în domeniul lor de studiu.

Cum a început totul?

Din anul 2015, Kolping a devenit partener de practică al Colegiului Tehnic Maria Baiulescu, preluând prima clasă de elevi (învățământ profesional clasic). A continuat acest parteneriat neîntrerupt de-a lungul anilor, implicându-se activ și în coordonarea agenților economici parteneri, ca și reprezentanți ai acestora în consiliul de administrație al Colegiului. Modelul din Brașov a fost deja replicat în Timișoara, începând cu anul 2022, în cadrul Casei Calfelor Kolping, prin organizarea stagiilor de practică pentru 11 elevi de la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timișoara și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Timișoara.

Bursele pentru tinerii

Prin acordarea de burse în valoare de 400 de lei în Timișoara, respectiv 300 lei în Brașov, Kolping investește în viitorul acestor tineri, oferindu-le nu doar oportunitatea de a învăța într-un mediu educațional dual, ci și susținerea financiară necesară pe parcursul acestei perioade de formare. Cu o atenție deosebită acordată dezvoltării personale și profesionale, încurajăm cursanții să-și descopere aptitudinile, să-și pună în valoare talentele și să dobândească noi competențe pentru a deveni competitivi pe piața muncii.

Echipa Kolping Timișoara la IKA Culinary Olympics


Echipa Kolping Timișoara, compusă din 9 tineri cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani, a participat, în orașul german Stuttgart, la IKA Culinary Olympics. Aceasta este una dintre cele mai prestigioase competiții gastronomice la nivel mondial iar Echipa Kolping au reușit să obțină o mențiune.

Cum a luat ființă echipa?

 În România, școlile profesionale sunt etichetate negativ, duc lipsa de absolvenți, iar mulți dintre acești absolvenți nu sunt pregătiți conform cu cerințele pieței de muncă. Pentru a contracara această stigmatizare și pentru a capta atenția opiniei publice cu privire la importanța unei educații solide și competitive, în 2023, Organizatia Kolping a format acest grup de tineri pasionați de gastronomie. Membrii echipei provin din Timișoara și Lugoj, din 7 școli cu profile diferite fiecare trecand printr-un proces de selecție și testare pentru a identifica astfel talentele individuale si priceperea in bucătărie.  Pregătirea echipei a început în martie 2023, sub îndrumarea atentă a lui Chef Florin Kiss. Fiecare membru al echipei a dedicat timp și efort pentru a-și perfecționa tehnica culinară în cadrul antrenamentelor lunare. Au fost organizate șase cine cu public la Casa Calfelor Kolping, echipa a gătit pentru diverse evenimente sociale și tabere de voluntariat, consolidând astfel dinamica grupului.

Participarea la IKA Culinary Olympics

La prestigioasa competiție, echipa a participat la secțiunea “Regional Teams”. La această secțiune au fost înscrise 24 de echipe din întreaga lume, dintre care 5 din România. Echipa Kolping Timișoara a expus în prima zi a competiției, 3 februarie. Au avut la dispoziție o masă de 9 mp pe care au expus aproximativ 30 de preparate diferite, din categoriile: finger food, starters, five-course fine dining, petit fours, deserturi. Designul mesei de prezentare a avut tema ” Laudato si “, promovând acțiuni responsabile, axate pe conservarea și îngrijirea mediului precum și utilizarea înțeleaptă a resurselor.

“Juriul internațional a evaluat preparatele noastre, ne-a laudat ambiția și curajul de a participa la această competiție, ne-a spus unde mai avem de lucrat și ne-a îndemnat să continuăm să ne perfectionăm ca la următoarea competiție să dăm tot ce avem mai bun” – declară Fabian Prutean – căpitanul echipei.

Bilancia – Sponsor principal al echipei

Cu bucurie vă anunțăm că Bilancia se alătură Echipei Regionale Kolping ca sponsor principal pentru Olimpiada Internațională de Gastronomie! Cu peste 30 de ani de experiență în furnizarea echipamentelor și serviciilor de cea mai înaltă calitate pentru industria Horeca, Bilancia aduce încredere și excelență. Mulțumim pentru susținere! Suntem determinați să urcăm pe podium, iar sprijinul vostru este motorul nostru!

17 Octombrie – Povești la cină

Un pas spre Olimpiada Internațională de Gastronomie


În 17 octombrie, Casa Calfelor Kolping a fost gazda unui eveniment cu totul special, „Povești la Cină,” care a marcat un moment important în pregătirile Echipei Regionale Kolping Timișoara pentru Olimpiada Internațională de Gastronomie din 2024. Această seară excepțională a oferit participanților și invitaților o incursiune în lumea gastronomiei și a vinului.


Meniul degustat în cadrul evenimentului a fost alcătuit de chef Florin Kiss și executat cu atenție și pricepere de cei 9 tineri, viitori bucătari.

În completarea preparatelor a fost oferită o selecție rafinată de trei vinuri de la Domeniile Sescu. Un somelier experimentat a fost prezent pentru a expune istoria cramei și pentru a ne ajuta publicul să deguste și să aprecieze notele distincte ale fiecărui vin.


Acest eveniment a fost unul special datorită prezenței în număr mare a reprezentanților presei, a sponsorilor și nu în ultimul rând a prietenilor și susținătorilor echipei ce ne sunt mereu alături. Mulțumim tuturor pentru prezentă și sprijin.


26 Septembrie – Dinner & Wine

Experiență culinară exclusivă


Am fost gazda unui alt eveniment deosebit „Dinner and Wine”, ce a reunit pasionații de gastronomie într-o experiență cu adevărat remarcabilă.

Un meniu deosebit, creat de chef Florin Kiss și executat impecabil de către cei 9 tineri pasionați de bucătărie, a fost punctul central al serii. Fiecare fel a fost selectat cu grijă pentru a oferi o experiență culinară inegalabilă. Meniul a inclus un antreu rafinat, o supă cremă de dovleac, un fel de bază cu piept de rață si piure de rădăcinoase iar la desert o specialitate din dovleac cu caramel si parfe de fructe. Pentru cei 9 tineri pasionați de bucătărie, acest eveniment a fost un pas important în pregătirea lor pentru Olimpiada Culinara de la Stuttgart din 2024.

Pentru a completa experiența, meniul a fost acompaniat de o selecție rafinată de trei vinuri de la Crama Aramic. Un somelier experimentat a fost prezent pentru a ne expune istoria cramei și pentru a ne ajuta să degustăm și să apreciem notele distincte ale fiecărui vin.

Suntem recunoscători tuturor invitaților noștri care au contribuit la magia serii. Cu bucurie așteptăm să ne reîntâlnim în alte aventuri culinare.

20 Iunie – Rețeta unui eveniment deosebit

· Se găseste un loc unde tinerii sunt susținuți să învețe și să își depășească toate barierele – Organizatia Kolping România;

· Se adună un grup de tineri talentați și harnici, care luminează locul și îi dau viață – elevi și studenți din Timișoara și Lugoj;

· Se adaugă Chef Florin Kiss, bucătarul cu energie debordantă și talent incontestabil;

· Se completează cu profesioniști, părinți, profesori, colegi, toți cu un singur scop: susținerea echipei;

· Se condimentează cu vin și cafea oferite de partenerii noștri Crama Dradara și Hausbrandt Romania

La toate astea se adaugă: muncă, muncă și iar muncă…din partea acestei echipe incredibile care va reprezenta regiunea de vest a României la una dintre cele mai importante competiții culinare.

Preparatele se servesc cu bucurie, entuziasm și emoții, de către elevii ospătari practicanți de la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu.

Sala răsună în aplauze la fiecare reprezentare a acestei echipe incredibile, iar evenimentul se repetă ori de câte ori este nevoie.

16 martie – 5 Course Tasting Menu

Pe data de 16 martie, Echipa Regională Kolping Timișoara a avut ocazia de a demonstra măiestria lor culinară și de a se pregăti pentru participarea la prestigioasa Olimpiadă Culinară IKA, care va avea loc la Stuttgart.

Acest moment a fost deosebit de special, deoarece am avut privilegiul de a găzdui în restaurantul nostru nu mai puțin de 60 de susținători entuziaști care au venit să se bucure de preparatele noastre.

Meniul ales a fost un adevărat festin pentru simțuri, incluzând file de șalău cu risotto și piept de rață cu piure de cartofi și un sos sublim de zmeură. Preparatele au fost pregătite cu atenție și pasiune, demonstrând abilitățile excepționale ale echipei noastre culinare, îndrumați de Chef Florin Kiss.

Această experiență a fost o adevărată încântare, iar entuziasmul susținătorilor noștri ne-a încurajat să depășim orice așteptări. Ne pregătim acum pentru următoarea provocare culinară de la Casa Calfelor Kolping Timișoara.

27 Aprilie – 3 Course tasting menu

A reprezentat o zi cu totul specială pentru echipa noastră, iar aceasta a fost posibilă datorită susținerii și generozității partenerilor noștri Gio’s Uniforme Profesionale și my Horeca.

Ne-au înzestrat cu cutite profesionale și ne-au oferit uniforme elegante. Cu aceste resurse valoroase la dispoziție, am fost inspirați să cream și să executăm un meniu degustare cu adevărat remarcabil.

În perioada imediat următoare, echipa noastră se va confrunta cu o altă serie de provocări culinare, toate sub atenta supraveghere a lui Chef Florin Kiss. Vă invităm să vă alăturați nouă și să descoperiți magia gustului într-un cadru plăcut și elegant la Casa Calfelor Kolping Timișoara.

Brașov

Acum și în Timișoara!

Învățământ profesional dual

Ce este sistemul de învățământ dual?


Procesul de educație sau formare într-o instituție de învățământ sau într-un centru de formare sunt combinate cu formarea la locul de muncă, în cadrul companiilor încă din clasa a IX-a, la firmele care, pot deveni, ulterior, potențiali angajatori.

Cum a început totul?


2006 – cursuri de formare profesională de 6 luni pentru bucătari, ospătari, cameriste

2015 – am devenit parteneri de practică pe învățământul profesional clasic


2016 – am organizat întâlniri cu diferiți parteneri în vederea înființării Școlii Profesionale în sistem dual


2017 – am înființat Cool Academy – prima școală profesională duală în domeniul ospitalității din România și am început să primim primii elevi


2022 – extindem conceptul în Timișoara


Învățământul profesional dual oferă posibilitatea de calificare și perfecționare în domeniul hotelier, al pensiunilor turistice și agro-turistice. În atenția muncii noastre se află omul ca profesionist. Încurajăm cursanții să-și dezvolte aptitudinile, talentele, să dobândească noi competențe prin care să devină competitivi pe piața muncii.

Deprinderea unor abilități practice în meseriile tradiționale este o prioritate pentru noi!

Organizăm ateliere demonstrative pentru promovarea meseriilor tradiționale!

Organizăm acțiuni de voluntariat și implicare civică!