Știri

mart. 28

Continuăm

Papa Francisc ne-a transmis că în actualul context este nevoie de “curajul tăcerii, o tăcere pe care să o depunem cu încredere înaintea lui Dumnezeu”. Consiliul Director al asociației a decis în data de 27 martie într-o conferință online continuarea lucrărilor de construcție la Casa Calfelor din Timișoara cu respectarea condițiilor de igienă și protecție a angajaților celor două echipe. Sănătatea angajaților are prioritate în acest context, deplasarea acestora spre casă se face respectând condițiile impuse de starea de urgență. Angajații au nevoie mai mult decât oricând de venituri, iar în jurul nostru este nevoie de un semn al normalității. Cu toții avem nevoie de aceste semne și de speranță. „Faptele îl îmbogățesc pe om, cuvintele doar, sporesc necazurile“ este citatul folosit atât de des de către Fericitul Adolph Kolping, părintele calfelor, atunci când își încuraja ucenicii în acțiunile lor. Să rămânem tăcuți și să lăsăm faptele să vorbească!

mart. 13

Martie 2020

Vremea din luna martie ne-a permis să avansăm într-un ritm considerabil. Deși a plouat câteva zile, munca a continuat, iar zilele frumoase din a doua săptămână au fost ideale pentru dezvoltarea frontului de lucru la cele două corpuri A și B. A fost achiziționată placa cofrantă necesară (peste 1000 mp) și închiriată susținerea necesară turnării stâlpilor și planșeelor. S-a reușit terminarea zidăriei la corpul A și turnarea fundației la corpul B (în fața clădirii). Cei 20 de muncitori conduși de către cei doi ingineri sunt suficienți de motivați să avanseze cu montajul planșeului peste parter astfel încât la începutul lunii aprilie să permită turnarea acestuia.

feb. 24

Ianuarie-Februarie 2020

In lunile de iarnă, ianuarie și februarie, timpul ne-a ajutat să continuăm lucrările într-un ritm nesperat. S-a reușit turnarea elevației, umplerea și compactarea alveolelor rezultate, precum și asternerea sortului și a izolației din polistieren extrudat. La corpul B, de la stradă s-au început lucrările de săpătură și turnarea betonului. Zidăria a avansat destul de bine, precum și montarea oțelului beton din stâlpi. Cantitativ, au fost turnați 320 mc de beton și livrați 110 mc de cărămidă. Drumul de acces până pe strada Bolliac a fost deschis și permite accesul materialelor.

feb. 11

Dorim să le mulțumim celor care ne-au ajutat până acum, finanțând cu câte 1.000 de euro, 28 de camere din viitoarea Casă a Calfelor. Din cele 45 pe care le vom pune la dispoziție, în momentul de față au mai rămas 17 camere cărora le căutăm un „stăpân”. Pentru mai multe detalii, https://casacalfelor.kolping.ro/#Donez eduarddobre@kolping.ro 0745 033 523

ian. 07

Donație pentru Casa Calfelor. Lucrările continuă.

În perioada 7-9 ianuarie o delegație formată din Christoph Pfister, președintele Familiei Kolping Baar, arh. Jürg Müller-Winter președintele Familiei Kolping Weinfelden și Eduard Dobre au fost primiți de către Alfred Müller și soția sa Annelisse. În urma prezentării proiectului d-ul Alfred Müller s-a declarat decis să sprijine proiectul din Timișoara printr-o donație de 400.000 CHF. Alfred Müller este un antreprenor de succes din Baar, cantonul Zug, care după ce a absovit școala profesională de zidar a înființat o firma în anul 1965, Alfred Müller AG. Astăzi, firma numără peste 200 de angajați fiind actică în domeniul imobiliar și a construcțiilor. Această donație reprezintă de fapt încă o piatră de temelie alături de sfințirea primei pietre de temelie care a avut loc în data de 7 decembrie. S-au turnat deja 200 mc de beton în fundații și se montează fier. Anul acest lucrările au fost reluate încă din data de 6 ianuarie, deși tempereaturile sunt cu minus constructorii susțin că este un timp excelent pentru montat oțel beton și confecționat cofraje. În această lună a fost lansat și site-ul proiectului: casacalfelor.kolping.ro, realizat de către Bernadeta Ursan în cadrul stagiului de practică pe care l-a început în luna decembrie în cadrul biroului din Timișoara.

dec. 07

Sfințire piatră de temelie

Ceremonia de sfințire a fost oficiată de Excelența Sa József Csaba Pál, Episcop de Timișoara însoțit fiind de pr. Bako Laszlo, secretar episcopal, alături de părintele Kapor Janos, paroh al Bisericii Millenium Timișoara, pr. Mathe Lajos din Dumbrăvița și pr. greco-catolic, George Rădulescu din Sânandrei, ambii praesesi în Kolping Banat. Din partea Kolping România și Kolping Banat au participat Daniela Bărbulescu și Szabo Ioan, amândoi fiind președinții asociațiilor amintite. La eveniment au participat reprezentanții asociațiilor Kolping din Banat: Cenad, Chișineu-Criș, Dumbrăvița, Liebling, Otelec, Pecica, Sânandrei, Timișoara Millennium, Timișoara Sf. Maria 89, Uivar. Au mai participat: arh Francisc König din partea proiectanților și Viorel Constandiș din partea executantului. Excelența Sa, Jozsef Csaba Pal, Episcop de Timișoara, a transmis un mesaj de unitate membrilor Kolping pentru a putea reuși finalizarea acestui proiect curajos. La temelia acestei case să fie așezată credința, lucrarea să fie realizată cu Voia lui Dumnezeu. Pentru realizarea acestui proiect este nevoie de curaj, iar citatul lui A. Kolping este mai actual decât oricând: „Inima crește cu fiecare faptă bună, iar curajul crește odată cu inima“. Într-o capsulă metalică au fost introduse următoarele documente: planuri și schițe, numele muncitorilor și a celor care au fost până acum implicați în proiect, rugăciunea Familiei Kolping, rugăciunea pentru canonizarea Fericitului A. Kolping, un carnet de membru, o carte despre viața lui Kolping cu titlul „Cine se dovedește curajos, încurajează/Aki bator, batorit”. Capsula metalică a fost montată în 3 bucăți de piatră cioplită cu însemnul: AD 2019.

nov. 26

Săpături fundație

După primirea autorizației de construcție au fost demarate lucrările de săpătură la fundații. Firma Vosili Mateoedy SRL condusă de către Viorel Costandis a preluat lucrarea, iar la câteva zile s-au turnat circa de 200 mq de beton. Din echipă mai fac parte: Ing. Eniko Koroknai – diriginte de santier, Ing. Dragan Aurel – responsabil tehnic, Ing Mariana Munteanu – șef șantier, Viorel Costandis – executant.

aug. 20

Renovare case vechi

Au fost demarate lucrările de refacere la casele vecinilor pentru a crea un ambiet plăcut și consolida relația de bună vecinătate. Sunt vizate imobilele către str. Cezar Bolliac 13. Fabricul are nevoie în general de lucrări de renovare, majoritatea imobilelor fiind construite acum 120-150 de ani.

iul. 30

Lucrări de demolare Str. Bolliac, Nr. 13

Imediat după obținerea autorizației de demolare a fost angajată o firmă care a efectuat lucrările de demolare și transport, precum și sortare și reciclare. Au fost transportate 48 de camioane de 20 m3. Începând cu data de 2 septembrie vor începe lucrările de reparații la casele învecinate, acestea fiind într-o stare destul de precară. Pentru o bună vecinătate și pentru revitalizarea cartierului Fabric, ne asumăm să realizăm aceste lucrări. Pe acest amplasament se va construi sediul administrativ al asociației Kolping din Timișoara.

iul. 20

Meșteri mari, calfe și… fierari – prezenți la Timișoara în ateliere demonstrative

Cioplesc piatra așa cum doar bunicii și străbunicii noștri știau să o facă. Dau viață lemnului cu unelte și tehnici tradiționale și prelucrează fierul în cele mai neașteptate forme. Toate în fața privitorilor, pe strada Mărășești unde, celebrele calfe din Sibiu și-au etalat măiestria într-ale… meșteșugitului. Evenimentul este parte a unui proiect mai amplu pus la punct de Organizația Kolping România. Este vorba despre o tabără de tineret româno-germană pentru promovarea tradiţiilor meşteşugăreşti. Scopul întâlnirii care a început în ziua de 14 iulie este acela de a oferi tinerilor, dar și comunității, o perspectivă asupra ocupațiilor de odinioară și de a face legătura cu învățământul profesional în sistem dual. La tabără au participat 40 de tineri, 15 din Limburg/ Germania și 25 din Timișoara, Liebling, Sânandrei, Tășnad, Oituz și Ploscuțeni.     “Proiectul nostru este unul foarte important pentru comunitate. Și asta pentru că noi de fapt continuăm un vis mai vechi. Asociația Kolping a fost înființată încă din secolul XIX în cartierul Fabric, cu scopul de a facilita tinerilor învățarea de lucruri practice care să îi ajute în viață și la locul de muncă. Acum, la mai bine de un secol distanță, ne propunem să reînviem această practică, aici, la noi în oraș. Pentru început – prin această tabără, pentru ca în viitorul apropiat proiectul nostru să crească și să se dezvolte.” – a declarat Eduard Dobre, secretar central Kolping România. Kolping România, împreună cu Asociația Calfelor din Sibiu, își propune să construiască în viitorul apropiat o Casă a Calfelor în Cartierul Fabric din Timișoara. Este un demers prin care cele două asociații doresc să continue tradiția meșteșugurilor de altădată. Pe durata taberei au fost organizate ateliere de lucru, calfele lucrând împreună cu voluntarii timp de mai multe zile în cartierul Fabric, pe str. Bonțilă, nr. 14. Inițiativa este susținută de Organizația Kolping Limburg, Clubul Economic German Banat și Direcția Județeană de Cultură Timiș.

ro_RORomanian
de_DEGerman ro_RORomanian