Sfințire acoperiș

În data de 10 septembrie, în Timișoara, a avut loc festivitatea de sfințire a acoperișului. Este un obicei păstrat încă din Evul Mediu, ca la finalizarea clădirii la roșu și a ridicării acoperișului în timpul programului de lucru să fie sărbătorită această etapă intermediară până la finalizarea construcției.

De la sfințirea pietrei de temelie în data de 7 decembrie 2019 au trecut 10 luni, au fost câteva luni de iarnă și o perioadă de pandemie. Un timp marcat de provocări și îngrijorări. “Cei care reușesc să împartă bucuriile și necazurile cresc împreună” este maxima Fericitului Kolping care se potrivește cel mai bine acestui context. De la cota -2.00 până la + 16.00, cota cea mai înaltă a acoperișului, am avut ocazia să ridicăm construcția și să creștem din punct de vedere uman.

Cu multă bucurie constructorii au înălțat un brad împodobit în culorile asociației ca simbol al vieții și verticalității, o cruce, steagul Kolping, și o sticlă de țuică pentru cinstirea celor lucrătorilor.

Cei doi praesides Kolping Banat: pr. Mathe Lajos din Dumbrăvița și pr. George Rădulescu din Sânandrei au oficiat ceremonia de sfințire mulțumind lui Dumnezeu pentru bunul mers al lucrărilor, tutror celor care au sprijinit proiectul, colaboratorilor și vecinilor.

Au participat antreprenorii Ing. Virgil Băncui de la firma Tex Style SRL și Viorel Costandiș de firma Construct Vio Herneacova SRL, însoțiti de muncitori și de șeful de lucrări Ing. Cristian Ebetuc.

Prietenul asociației Kolping, arh. Francisc König a fost prezent, ca de fiecare data când a fost solicitat pe parcursul lucrărilor.

Donatorii au fost reprezentați de către d-na Alina Lungulescu, vecină și susținătoare a proiectului prin donația oferită pentru achiziția unei camere în memoria părinților.

Alături de angajații biroului KOR din Timișoara au fost prezenți reprezentanți de la Familiile Kolping Millennium și Sfânta Maria, ambele din Timișoara și președintele Kolping Banat Ing. Jancsi Szabo.

Valoarea investiției până la această etapă se ridică la peste 3.0 Mio lei fiind asigurată din fonduri proprii, donații și contribuții de la asociații Kolping, persoane private și împrumuturi.

Pentru finalizarea lucrărilor nu există o data certă, finanțarea fiind încă insuficientă.